21 Mayıs 2025

Müşteri Memnuniyeti Yönetim Sistemi 2. Gözetim Tetkiki, Açılış Toplantısı ile Başladı


TS ISO 10002:2018 Müşteri Memnuniyeti Yönetim Sistemi 2. Gözetim Tetkiki, Merkezi Derslikler’de yapılan açılış toplantısı ile başladı.

Toplantıya Üniversitemiz Kalite Koordinatörü ve Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Başalan, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Erol Yılmaz, TSE Tetkikçileri Reşit Yazıcıoğlu ve Sezgin Hasdemir, Kalite Koordinatör Yardımcıları Öğr. Gör. Şeyma Hümeyra Çakır ve Şube Müdürü Leyla Demirbaş, akademik ve idari birim amirleri, kalite temsilcileri ve Kalite Koordinatörlüğü personeli katıldı. Toplantı öncesinde TSE Tetkikçileri Reşit Yazıcıoğlu ve Sezgin Hasdemir, Üniversitemiz Kalite Koordinatörü ve Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Başalan'ı makamında ziyaret etti. Ziyarette Kalite Koordinatör Yardımcısı Şube Müdürü Leyla Demirbaş da hazır bulundu.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Kalite Koordinatörü ve Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Başalan, “2014 yılında başladığımız Kalite Yönetim Sistemi’ni özümsemiş bir üniversiteyiz. Daha sonra ayrıştırılarak Kalite Yönetim Sistemi ve Müşteri Memnuniyeti Yönetim Sistemi’ne dönüştürülen sistemimizi oturtmuş durumdayız. 2. Gözetim Tetkiki, bugün tüm birimlerimizde gerçekleştirilecek. Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan, programı dolayısıyla toplantımıza katılamadı. Sizlere, selamlarını iletmemi istedi. Bizler hizmet verdiğimiz eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve toplumsal katkı çalışmalarımızı daha iyi nasıl yapabileceğimiz ve akranlarımıza göre kendimizi nasıl ileriye taşıyabileceğimiz çabası içerisindeyiz. Bu konuda yapılan gayretli çalışmaları hemen hemen her gün görüyoruz. İlgili daire başkanlıklarımız; hizmet kalitesini daha iyi seviyelere taşımak için formlarda ve proseslerde iyileştirmeler yapıyor ve düzeltme önerileri getiriyor. YÖK’ün mevzuatında ve kanunlarımızda yapılan değişikliklere göre kendi iç işleyiş mekanizmalarımızı revize etme ihtiyacı duyuyoruz. Bu revizyonları formlara, prosedürlere ve proseslere işliyoruz. Kalitenin iki ayağını bir arada sürdürüyoruz. Bir taraftan ülkemizin en prestijli kuruluşlarından biri olan Türk Standartları Enstitüsü’nün yönetim sistemlerini uygulamaya çalışıyoruz. Diğer taraftan da 2016 yılında kurulan Yükseköğretim Kalite Kurulunun hem kurumsal akreditasyonunu hem de program akreditasyonlarını tamamlamaya çalışıyoruz. Çalışmalarımızın bir diğer ayağı da Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından yürütülen laboratuvar akreditasyonlarıdır. Her alanda verilen hizmetlerimizin iyileştirilmesi ve kalitesinin tescil edilmesi için çaba sarf ediyoruz. Kurumsal Akreditasyon Programı kapsamında Üniversitemiz akredite edildi. Bu hepimizin başarısıdır. İki yıl sonra Yükseköğretim Kalite Kurulu, Üniversitemizde bir izleme çalışması yapacak. Bu sürece hazırlık yapmak ve kendimizi geliştirmek için çalışma yapacağız. Birkaç hafta önce yaptığımız iç denetimde 100’den fazla arkadaşımız, bir nevi akran değerlendirmesi yaptılar. Bugün burada açılış toplantısını yaptığımız ve iki gün sürecek olan dış tetkikimizin başarılı olmasını diliyorum. Tecrübeli tetkikçilerimizin; mesleki bilgi ve becerilerinden, eğitici yönlerinden istifade etmenizi tavsiye ederim. Teşekkür ederim.” dedi.

Dış tetkinin amacı ve kapsamı hakkında bilgi veren Baş Tetkikçi Reşit Yazıcıoğlu, “TS ISO 10002:2018 Müşteri Memnuniyeti Yönetim Sistemi standartları kapsamında bir gözetim tetkiki gerçekleştireceğiz. Kalite Yönetim Sistemi ile beraber diğer yönetim sistemlerinin, Müşteri Memnuniyeti Yönetim Sistemi ile örtüşen tarafları var. Kalite yönetim sistemi çalışmaları Üniversitemizde vücut bulduğu için Müşteri Memnuniyeti Yönetim Sistemi de şikâyetlerin alınması, analiz edilmesi, şikayetin önem derecesinin belirlenmesi ve uygun çözüm önerilerinin geliştirilmesi bu sistemlerin temel faaliyet alanlarını oluşturmaktadır. Bu süreçte yalnızca şikâyetlerin giderilmesi değil, aynı zamanda iç ve dış hususların dikkate alınarak kurumun bağlamına uygun planlamaların yapılması da gerekmektedir. Faaliyetlerin planlanması, gerekli kaynakların temini, çalışanlara yönelik eğitimler ve kök neden analizleriyle desteklenen aksiyon planlarının oluşturulması sayesinde, elde edilen geri bildirimler kurumsal gelişim için birer fırsata dönüştürülebilmektedir. Gelişen teknolojilerle birlikte kalite yönetim sistemlerinin dijitalleşmesi de kaçınılmaz hale gelmiştir. Özellikle yapay zekâ ve akıllı sistemlerin kullanımı artarken, bu alanlarda da güvenlik açıklarının belirlenmesi ve gerekli önlemlerin alınması büyük önem taşımaktadır. Yazılım altyapılarında olası açıkların tespiti ve bu açıklara karşı alınacak tedbirler dijital sistemlerin sürdürülebilirliği açısından kritiktir. Nitekim Cumhurbaşkanlığı Dijital Ofisi tarafından yürütülen çalışmalar da bu alandaki gelişmeleri destekliyor. Uluslararası Standartlar Teşkilatı’nın (ISO) yayımladığı standartlar da zamanla dijital dönüşüm ve yapay zekâ temelli uygulamaları kapsayacak şekilde güncellenmektedir. Özellikle ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Standardı’nda bu yönde bir revizyonun gündemde olduğunu biliyoruz. Önümüzdeki süreçte bu tür değişikliklerin ilgili kuruluşlarımıza doğru şekilde aktarılması ve gerekli dokümantasyonların oluşturulması sağlanacaktır. Sonuç olarak, şikayetlerin göz ardı edilmeden analiz edilmesi, bu analizlerin kök neden temelli yapılması ve gerekli iyileştirmelerin gerçekleştirilmesi, kurumların kriz ortamlarına sürüklenmesini önleyecek temel yaklaşımdır. Kalite yönetim sistemlerinin temel amacı da riskleri öngörmek, fırsatları yakalamak ve sürekli iyileştirmeyi sağlamaktır. Hepimiz adına verimli bir tetkik olmasını dilerim.” şeklinde konuştu.

Baş Tetkikçi Reşit Yazıcıoğlu’nun konuşması sonrasında Kalite Koordinatör Yardımcısı Öğr. Gör. Şeyma Hümeyra Çakır; Üniversitemiz Kalite Yönetim Sistemi’nin amacı ve kapsamı, Kalite Koordinatörlüğümüzün faaliyetleri ve görevleri, Üniversitemizin kalite yolculuğu ve bu kapsamda yaptığı çalışmalar ile uluslararası sıralamalardaki başarılarımız hakkında istatistiki veriler eşliğinde bilgi verdi.

Program, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Erol Yılmaz’ın konuşması ile devam etti.

Kalitenin sistemli bir takım çalışmasıyla tesis edilebileceğini ifade eden Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Erol Yılmaz, ‘’Bu tür toplantılar sürekli iyileştirme ve gelişme noktasında önemli bir fırsattır. Bizler belki birim ziyaretlerinde söyleyeceğimiz şeyleri burada paylaşırsak, ortak aklı harekete geçirmek bağlamında çok daha faydalı olur. Bizler bir aileyiz. Aile meclislerinde bildiğiniz üzere akşam sofrasında tartışır ve değerlendirmelerde bulunurlardı. Kimse kimseden yüksünmezdi. Kaliteyi özetlediğimizde karşımıza çıkacak şeylerden birisi sürekli iyileştirmedir. Şimdiki deyimiyle sürdürülebilirlik. Sürdürülebilirlik, geri bildirim vermeyle doğru orantılıdır. Dolayısıyla bu tür toplantıları daha verimli hale getirecek şey, kendi birimlerimizde yaşadığımız sıkıntıları burada dile getirmektir. Ortak bir şekilde dile getirebilirsek belki başkalarına cesaret vereceğiz belki de oradan ders alacağız. Kalite ve akreditasyonda olumlu sonuca gidebilmenin temel birkaç evrensel ilkesi var. Bunlardan bir tanesi üst yönetimin katılımı. Üst yönetim katılmazsa ve takım çalışması ile adanmışlık olmazsa sonuç mucizelere ve tesadüflere kalır. Oysa kalite asla tesadüfi değildir. Kalite; sistemli, planlı, adanmışlık, takım çalışması ve müşteri merkezlilik gibi temel ilkeler çerçevesinde hayat bulan bir süreç. Biz, üst yönetim olarak rolümüzü burada en iyi şekilde oynamaya çalışıyoruz. Birkaç gün önce Deniz Bey’in e-postası geldi. Orada iki tane anket vardı. Ben gecenin yarısı da olsa açıp baktım. Nerede eksiklerimiz var? Hangi birimler ortalamayı yukarı çekerken hangi birimlerimiz aşağı çekiyor? Hangi parametreler gerek personelimizde gerek öğrencilerimizde memnuniyeti yukarı çekiyor? Onlara tek tek baktık. Bizlere düşen elbette sizlerden gelen şikâyetleri memnuniyetle baş tacı yapıp onları değerlendirmek ve imkânlar çerçevesinde karşılayabilmek. Klasik deyimiyle PUKO Döngüsü’nü tamamlayabilmek. Rektör Yardımcısı olarak ben ve birlikte çalıştığım arkadaşlarım, yaptığımız toplantıların tutanaklarını tutarak çalışıyoruz. Çünkü toplantıda ne konuşuldu, ne karar alındı ve gündemimiz neydi? Onları bir sonraki toplantıda gerçekleştirebildik mi? Gerçekleştiremediysek problem neydi? Bunları gözlemliyoruz. Biz üst yönetim olarak tam bir adanmışlık içindeyiz. Sizlerden geri bildirim gelmediği sürece, birimlerinizin iç işleyişindeki problemleri göremediğimiz sürece ne kadar adanmış olursak olalım sonuç alamayız. Kalite tam bir takım çalışması gerektirir. İyi bir ekibiz. Biraz daha geri bildirim mekanizmasını çalıştırabilirsek inşallah daha iyi sonuçlar alabileceğimize inanıyorum.’’ dedi.

Açılış programı, Baş Tetkikçi Reşit Yazıcıoğlu ve Tetkikçi Sezgin Hasdemir’in tetkik süreciyle ilgili bilgi vermesi ve katılımcıların sorularını cevaplaması ile sona erdi.

21-22 Mayıs tarihlerinde yapılacak TS ISO 10002:2018 Müşteri Memnuniyeti Yönetim Sistemi 2. Gözetim Tetkiki’nde Baş Tetkikçi Reşit Yazıcıoğlu ve Tetkikçi Sezgin Hasdemir, Üniversitemiz akademik ve idari birimlerini ziyaret ederek idareci ve kalite birim temsilcilerinden yapılan çalışmalar hakkında bilgi alacak. Elde edilen bilgilerin rapor edilmesi ve genel değerlendirme toplantısı ile tetkik sona erecek.